Het succesverhaal van SC Gronitas begon op 1 mei 1929. De oorspronkelijke naam van de vereniging was echter niet de huidige naam. V.V.G. (Voetbal Vereniging Groningen) was namelijk de naam die men toekende bij de oprichting van deze nieuwe voetbalvereniging in 1929. Enkele jaren later was het ene mevrouw van der Meulen die de naam Gronitas bedacht, wat een samenstelling is van Groningen en de Latijnse uitgang “itas”.
Het begon allemaal op een zandveld in de Oranjewijk (huidige Korrewegwijk) en er werd nog niet in competitieverband gespeeld. In het seizoen 1934-1935 sloot de club zich aan bij de bond (de GVB) en werd het zand ingeruild voor een echt voetbalveld, ook wel “het moeras” genoemd. De club bloeide op en had inmiddels 3 elftallen. Het eerste kampioenschap werd in het seizoen 1936-1937 behaald en er zouden nog vele volgen. In dit seizoen promoveerde de club van de 2e naar de 1e klasse. Het seizoen hierna streed de club wederom om het kampioenschap, maar moest in Velocitas echter haar meerdere erkennen.
In 1939 vierde de club haar 10-jarig bestaan. Tijdens de oorlogsjaren werd er echter weinig gevoetbald. Er werden wel een aantal vriendschappelijke wedstrijden georganiseerd, maar er werd niet in competitieverband gevoetbald. In 1944 lag het hele verenigingsleven zelfs stil. Maar in 1945 volgde de wederopstanding van de club. Na de verschrikkelijke oorlogsjaren werd de club weer nieuw leven ingeblazen. Dit seizoen werd er gelukkig ook weer in competitieverband gespeeld en Gronitas eindigde in de middenmoot in de 1e klasse met ploegen als Eenrum, Amicitia en Leek.
In het jubileumjaar 1949 bestond Gronitas uit 3 elftallen. In het seizoen 1949-1950 was de club gegroeid en had het 3 senioren en 2 junioren elftallen. Het 1e, 2e en 3e elftal werden allemaal kampioen in hun klasse. Waarschijnlijk een van de beste seizoenen uit de geschiedenis van de club dus. Het seizoen 1950-1951 was ook een zeer succesvol seizoen en het 1e elftal promoveerde van de 4e klasse (inmiddels KNVB) naar de 3e klasse KNVB. In 1955 verhuisde de club naar het terrein aan het van Starkenborghkanaal en de legendarische voetbalpool zag het licht.
In het seizoen 1963-1964 krijgt de club een nieuwe accommodatie op het nieuwe sportpark Coendersborg. Oranje Nassau, Amicitia, Blauw Geel en Helpman zijn de nieuwe buren van Gronitas. In het seizoen 1965-1966 krijgt de club dan ook eindelijk haar eigen clubgebouw. Een mijlpaal in de historie van de club natuurlijk. Op 27 november 1965 wordt het clubgebouw officieel geopend door voorzitter J. Diderich. In 1967 wordt Gronitas wederom kampioen en promoveert voor de eerste maal in haar geschiedenis naar de 2e klasse KNVB. In dit zelfde jaar wordt het enige echte officiële clublied van Gronitas geboren (er zijn zelfs drie versies, maar dit is de enige echte):
Er is maar ene club waar ik in pas
Dat is Gronitas, dat is Gronitas
In deze club voel ik mij in mijn sas
In mijn eigen Gronitas
Dat zijn de jongens zonder franje
Dat zijn de boys in ’t groen-oràààànje
Er is maar ene club waar ik in pas
Dat is Gronitas, dat is Gronitas
Met die club gaan wij naar de 2e klààààs
Met ons eigen Gronitas
Tekst: Herman van Gelder
Muziek: Roelof Stalknecht
Gronitas startte het seizoen 1968-1969 met 9 elftallen bestaande uit 5 seniorenteams en 4 jeugdteams. In augustus 1968 werd er gestart met de uitbreiding van twee naar vier kleedkamers. De financiële begroting lag op FL. 21.000,-. Hierop werd de zogenaamde 1/3-regeling toegepast (Gronitas moest zelf 1/3 betalen en 1/3 kon renteloos worden geleend en 1/3 van het bedrag werd door de gemeente geschonken). Gronitas heeft in haar bestaan maar liefst drie keer van deze regeling gebruik gemaakt! Ook met het koopmanschap en de benodigde commerciële vaardigheden zit het dus wel goed bij Gronitas. Helaas degradeerde het 1e elftal dit seizoen samen met Frisia van de 2e naar de 3e klasse. Het 2e elftal werd daarentegen kampioen en promoveerde derhalve naar de 2e klasse van de GVB. En ook het 3e en het 4e elftal werden kampioen en verzachtten dus enigszins de pijn van de degradatie van het 1e elftal.
In mei vierde SC Gronitas haar 40-jarig bestaan. Vele vertegenwoordigers uit het voetbalwereldje gaven acte de présence, want Gronitas wist indertijd al hoe je een feestje moest organiseren. Tijdens deze viering werden diverse zilveren en gouden spelden uitgereikt.
In het rampjaar 1975 degradeert het eerste elftal naar de 4e klasse. Met slechts 12 punten uit 22 wedstrijden eindigt het team op de laatste plaats. Het positieve puntje van dit jaar is dat G.S. van der Wal zich bij het bestuur van de club voegt en dit zal het begin zijn van een grote bestuurlijke carrière. Gelukkig wordt de club in het seizoen 1975-1976 weer kampioen en dus ging men weer terug naar de 3e klasse!
Op 1 mei 1979 werd het 50-jarig bestaan op grootse wijze gevierd. In de maand april werd er namelijk een reünie en een geweldige feestavond georganiseerd. In de jaren ’80 maakt de club een enorme groei door. De club bestaat in het seizoen 1981-1982 namelijk uit 7 seniorenteams, een dameselftal, een zaalvoetbalteam en een B, C, D en E-alftal. Voor het eerst in de geschiedenis van de club heeft Gronitas dus een dameselftal in het veld staan.
Het volgende kampioenschap werd in het seizoen 1985-1986 behaald. Trainer Ger van Gelder en zijn mannen werden ongeslagen kampioen en promoveerden dus naar de 3e klasse. Het seizoen hierop kon men dit huzarenstukje herhalen en dus werd er dit seizoen naar de 2e klasse gepromoveerd. Na precies 20 jaar speelde Gronitas dus weer in de tweede klasse! Het seizoen 1987-1988 is een topseizoen voor het 2e elftal. Het eerste elftal handhaaft zich vrij eenvoudig in de 2e klasse en eindigt als zevende. Het 2e elftal gaf dus kleur aan dit seizoen met het behaalde kampioenschap en de promotie naar de reserve 3e klasse KNVB. In het seizoen 1988-1989 degradeert het eerste elftal helaas weer naar de 3e klasse, omdat er dit seizoen maar negen punten werden gehaald.
Op vrijdag 9 februari 1990 gaat de laatste paal de grond in. Er is begonnen aan de bouw van het nieuwe clubhuis op sportpark Corpus den Hoorn. Later dit jaar zal het nieuwe clubgebouw in gebruik worden genomen en de naam van de club verandert van V.V. Gronitas in S.C. (Sportclub) Gronitas. Er wordt besloten om de naam te wijzigen aangezien er ook een fitnessruimte in het nieuwe clubgebouw aanwezig is en er dus niet louter meer wordt gevoetbald bij S.C. Gronitas. Ook al zit S.C. Gronitas nog maar drie jaar op Corpus den Hoorn, dan al wordt er geconstateerd, dat de bestuurskamer veel te klein is. Zeker wanneer je vaststelt, dat deze club altijd al de nodige ambities kende. Voor de allerlaatste keer kon er gebruik worden gemaakt van de bekende 1/3-regeling, in dit geval voor een bedrag van FL. 100.000,-. De slimheid van de heren G. van der Wal en J. Spanhoff hebben hiervoor gezorgd! Tot op de dag van vandaag kunnen we nog steeds genieten van deze prachtige bestuurskamer, die volledig door onze eigen achterban is gebouwd.
In het seizoen 1993-1994 wordt het eerste elftal van de S.C. Gronitas wederom kampioen en dus promoveert men na 5 jaar 3e klasse weer naar de 2e klasse. Het eerste succes van trainer Nanno Kranenborg bij Gronitas is een feit! Twee seizoenen later wordt het 1e elftal weer kampioen en dus is dit een historisch moment in de geschiedenis van S.C. Gronitas. Voor het eerst in de geschiedenis van de club wordt er naar de 1e klasse gepromoveerd! Het eerste elftal plus begeleiding ging met de koets door de stad en hiermee was een traditie geboren. Helaas degradeerde het eerste elftal het seizoen erna echter wel weer naar de 2e klasse.
In het jaar van het 70-jarig jubileum (1999) behaalt het eerste elftal wederom een kampioenschap en gaat men dus weer terug naar de 1e klasse. Wederom een rijtoer met de koetsjes door de stad dus en groot feest binnen de gehele club. In het seizoen 1999-2000 bestaat de club uit nog maar 4 zondag- en 2 zaterdag seniorenteams. Het eerste elftal degradeert weer naar de 2e klasse en dus was het verblijf in de 1e klasse wederom van korte duur.
En dan de thriller uit het seizoen 2000-2001. In de nacompetitie speelt S.C. Gronitas voor een plek in de 1e klasse tegen buurman GRC. Na een gelijke stand van 2-2 moesten er strafschoppen worden genomen om tot een winnaar te komen. Na maar liefst 36 strafschoppen is het keeper Peter Schey die de allerlaatste strafschop keert en dus de promotie naar de 1e klasse veiligstelt. Een van de meest opmerkelijk gebeurtenissen uit de rijke geschiedenis van de club dus. Het seizoen hierna eindigt het eerste elftal op de tweede plaats in de 1e klasse en het tweede elftal wordt kampioen en promoveert naar de reserve 1e klasse. Helaas degradeert het 1e elftal in het seizoen 2002-2003 weer naar de 2e klasse, om het seizoen erna weer kampioen te worden!
Het jaar 2004 staat in het teken van ons 75-jarig bestaan! Wat er ook allemaal is georganiseerd, niets dan lof! Feit is, dat in het bijzonder de heer Bert Mulder ervoor gezorgd heeft dat er een meer dan fantastisch jubileumboek is geschreven. Hulde!
In het seizoen 2003-2004 vond er in de verdeling van het Bestuur iets unieks plaats. Nog nooit in de geschiedenis van S.C. Gronitas werden een aantal bestuursfuncties gedeeld met twee voorzitters, te weten R. Blokzijl en M. Kooistra en twee penningmeesters, te weten L. Elzer en P. Schey. Helaas kende deze invulling geen lang bestaan. Door privé-omstandigheden nam Marc Kooistra op 26 oktober 2004 al weer afscheid. Door zeer drukke werkomstandigheden kon René Blokzijl de functie van voorzitter ook niet meer invullen. Zodoende werd Gé van der Wal gevraagd om de voorzittershamer weer ter hand te nemen, en zo geschiedde. In deze nieuwe constructie traden de heren Benny Huizenga en Lammert Pots eveneens tot het Bestuur toe.
In het seizoen 2007-2008 werden op sportief gebied een aantal doelstellingen aangepast. Het tweede team moest een stabiele factor blijven in de Reserve Hoofdklasse en het eerste elftal minimaal een stabiele plaats in het linker rijtje van de tweede klasse. Dit laatste lukte na een tweede plaats op de ranglijst. Dus nacompetitie en hoe! Uiteindelijk werd er op neutraal terrein in Hoogersmilde tegen Twedo gespeeld voor een plaats in de tweede klasse. In een uitstekende wedstrijd, Twedo werd helemaal dol gedraaid, werd er uiteindelijk met 4-2 gewonnen! Een uitstekend seizoen. In november 2008 wordt Ben Huizenga tijdens de ALV gekozen tot nieuwe voorzitter.
In mei 2009 werd Gronitas na een geweldig seizoen gelijk kampioen in de tweede klasse. Stadgenoot GVAV Rapiditas bleef lange tijd dicht in de buurt, maar uiteindelijk was onze club voor niemand in te halen. En dus spelen we het komende seizoen in de 1e klasse!
Op 01 mei 2009 vierden we in een gezellige ambiance ons 80-jarig bestaan. Tijdens de receptie zijn de heren Ger Nijdam en Lammert Pots benoemd tot ere-leden. Ere-voorzitter Ge van der Wal werd door Burgemeester Wallage geridderd.
Wat u zeker eveneens moet weten is het volgende:
– In het jaar 1955 begon Gronitas voor het eerst in haar bestaan en als eerste vereniging uit het noorden des lands een heuse en legale voetbalpool; de heren H. Klunder en later T. Kuil hebben zich hiermee intensief bezig gehouden.
– Vanaf 1954 heeft Gronitas in zijn totaliteit negen Fancy Fairs georganiseerd; een geweldige organisatie met als kenmerken gezelligheid, saamhorigheid en binding en natuurlijk lucrativiteit.
– Vanaf 1983 organiseert de vereniging haar jaarlijkse toernooi(en) in de maand juni en in 2008 zelfs alweer voor de 25e keer. Het toernooi is uitgegroeid tot het belangrijkste toernooi van de provincie Groningen en wordt zelfs “kleintje Eurotoernooi” genoemd.
– Vanaf 1946 had Gronitas een heuse visclub. Hoogwaardige verhalen door topvissers van Gronitas zijn rijkelijk te vinden in het jubileumboek. De heren Henny Klunder en Appie Sipsma waren jaren lang hiervan de voortrekkers.
– Nadat Gronitas in 1990 haar nieuwste onderkomen in gebruik heeft genomen, heeft zij tot op de dag van vandaag de beschikking over een heuse fitnessruimte, waar FC Groningen ook dankbaar gebruik maakt.
– In de jaren ’50 werd de Club van 13 opgericht; een aantal prominente Gronitassers maakten jaarlijks een uitstapje naar Hamburg.
– In het jaar 1980 werd de Club van 100 opgericht, een instituut, waar de vereniging Gronitas nog jaarlijks dankbaar gebruik van maakt.
Wilt u nog meer weten, dan raden wij u aan om ons jubileumboek te lezen!